Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Mitä yhteistä on työnohjauksella ja pyöräilyllä?

Mitä yhteistä on työnohjauksella ja pyöräilyllä?

Työnohjauksen tavoitteena on löytää yhdessä parhaat toimintatavat, jotta työ olisi mielekästä, tuloksellista ja kestävää. Mitä työnohjaus sitten konkreettisesti on, ja mitkä ovat ohjattavan ja työnohjaajan roolit tässä prosessissa?

Erityisesti teknologia-alalla ja kasvuyrityksissä, joiden parissa olen viime vuodet työskennellyt, tunnetaan kyllä coachaus tavoitteellisen kehittymisen välineenä. Työnohjauksen mainitseminen puolestaan saa juttukumppanin katseen tyhjenemään ja sirkat sirittämään päässä.

“Ai meetkö sä kertomaan niille, miten niiden pitää tehdä työnsä?”
“Siis onks se jotain perehdyttämistä?”
“Jaa mut meillä on coachausta tollaseen tarpeeseen.”

Rajanveto eri ohjauspalveluiden välillä on usein viivan piirtelyä veteen. Samankaltaista, jopa samoihin tavoitteisiin (esim. hyvinvointi työssä, kehittyminen, parempi vuorovaikutus työyhteisössä) tähtäävää tekemistä tehdään monenlaisen nimen alla.

Pidän kieli- ja mielikuvien hyödyntämisestä ymmärryksen syventämisen apuna. Luulenkin löytäneeni ajatuksen, joka auttaa avaamaan:

 • mihin työnohjausta kannattaa hyödyntää
 • mitä työnohjaaja ohjattavan kanssa tekee.

Kuvitellaan, että polkupyörällä ajaminen on vertauskuva työllesi

Oletko joskus ajanut polkupyörää, joka ei ole ihan kunnossa? Yhtä aikaa on niin, että valitsemasi (tai sinulle osoitettu) reitti on mäkinen, ajoväylä epätasainen ja ajoasennosta tulee niskat kipeäksi? Eiköhän jokainen joskus polkupyörää ajanut pysty samaistumaan tähän.

Pyörällä ajaminen on siis vertauskuva työllesi. Saat työpaikaltasi työvälineeksesi pyörän, jolla sinun on tarkoitus ajaa paikasta A paikkaan B. Tuot mukanasi omat taitosi, pyöräilykuntosi sekä kokemuksesi ja uskomuksesi pyörällä ajamisesta.

Syvennetään mielikuvaa. Joissain työyhteisöissä pyöräilette porukalla, joissain ajat lähinnä yksin. Itseohjautuvissa organisaatiossa saat yleensä valita reitin, joskus jopa päämääräsikin melko vapaasti. Saatat saada perehdytystä ja tukea pyöräilyysi ja sen kehittämiseen tai sitten et.

Pyörä voi olla työpaikastasi riippuen vanha tai uusi, huippuunsa viritetty ja sähköavusteinen, tai vähän vinksallaan koko ajan. Ketjut saattavat olla ruosteessa ja yksi vaihde ei ehkä toimi.

Ehkä huomaat, että työyhteisössäsi pyöräillään niin, että kaikilla tuntuu olevan satula liian alhaalla. Oman kokemuksesi mukaan siitä kipeytyy koko kroppa, mutta et halua kyseenalaistaa liikaa yleisiä käytäntöjä. Saatat hieman ihmetellä reittivalintoja tai päämäärääkin, mutta saat kanssapyöräilijöiltäsi lähinnä palautetta, että “näin on ollut tapana tehdä ja se on ennenkin toiminut”.

Kerran vuodessa pääset koulutukseen, jossa pyöräilyasiantuntija näyttää viimeisimpiä pyöräilytekniikoita. Arjessa nuo opit kuitenkin unohtuvat pian, ja suurimpaan osaan tämänhetkinen kulkupelisi ei edes taivu.

Työnohjauksessa tutkitaan yhdessä työtä ja siihen liittyviä uskomuksia

Entäpä, jos käytettävissäsi olisikin koulutettu asiantuntija, jonka tapaat pyöräilyreittisi varrella vaikka puiston penkillä sovitusti, esimerkiksi kuukauden välein?

Näiden luottamuksellisten työnohjaustapaamisten keskiössä ovat:

 • sinä pyöräilijänä (eli työntekijänä)
 • suhteesi pyörilykavereihisi (eli työyhteisöösi)
 • reittisi (eli tavoitteesi ja päämääräsi)
 • ja polkupyöräsi (työvälineet ja prosessit, joilla tavoitteisiin pyritään)

Työnohjaaja ei fiksaa pyörääsi tai neuvo sinulle parasta reittiä. Toimijuus ja vastuu soveltaa oivaltamaasi säilyy sinulla. Sen sijaan voimme kyllä yhdessä miettiä erilaisia näkökulmia ja konkreettisia tekoja, joilla pyöräilykokemusta tai pyörää voidaan parantaa. Ja ennen kaikkea, mitä jo nykyolosuhteissa voi tehdä.

Voimme esimerkiksi miettiä tämänhetkistä tilannettasi pyöräilijänä:

 • Millaisia voimavaroja ja vahvuuksia sinulla on pyöräilijänä?
 • Mihin asioihin voit itse vaikuttaa pyöräsi, reittisi tai ajokuntosi suhteen?
 • Mitä tarvitset, jotta voit hyvin pyöräilijänä juuri tässä organisaatiossa ja voit kehittyä haluamaasi suuntaan?
 • Kenen kanssa sinun olisi hyvä jutella, jotta pyöräilysi olisi sinulle mielekkäämpää?

Voimme myös tutkia reittiäsi ja ajoseuraasi:

 • Mitä tapahtuu, jos kokeilet jotain toista reittiä? Mitä vaikutuksia sillä on?
 • Mikä uuden reitin valinnassa jännittää?
 • Miten muut suhtautuvat reitinmuutosehdotuksiin?

Yksilöohjauksen lisäksi voidaan myös tavata isommalla porukalla. Tiimiläiset ajavat pyöränsä puistonpenkin luokse ja pohditaan yhdessä, mistä on juuri nyt tällä porukalla hyödyllistä puhua. Mistä pitää sopia, että yhdessä pyöräily olisi sujuvampaa jatkossa? Miten voimme auttaa siinä toinen toisiamme? Mitkä haasteet pitää ratkoa, että voimme yhdessä kehittyä ja voida hyvin?

Työnohjaus on kuin oman työminän määräaikaishuoltoa

Polkupyörä kaipaa tietyin väliajoin huoltoa, ja pyöräilijä rankan pyöräilyn jälkeen palautumista ja lihashuoltoa. Niin myös me kaikki tarvitsemme työssämme pysähtymistä ja itsemme huoltamista ihmisenä ja työntekijänä, ammatista riippumatta. Tähän valmentava työnohjaus ja rauhassa käyty, oivaltamiseen pyrkivä keskustelu on erinomainen työkalu.

Väitän, että kun pysähdyt tutkimaan työtäsi hetkeksi säännöllisesti, kulkee pyörä aika paljon paremmin kuin ilman sitä!

Me Huomilla toimimme mielellämme apuna tässä. Työnohjaajan valinta on aina persoonakysymys, joten tutustu ihmeessä tarkemmin työnohjaajiimme Ankuun, Petraan,  Päivi-Ilonaan ja Tageen. Voit myös ottaa yhteyttä info@huomi.fi -osoitteen kautta, jos haluat pallotella, olisiko työnohjaus sinulle sopiva ja mielekäs juttu.

Avainsanat: